Ligt het feit dat sommige mensen succes behalen en sommige niet aan de mate van talent dat deze mensen hebben? Of ligt dat aan de ijver om door te gaan? Of ligt dat aan je passie wat hetgene wat je doet. Wat is grit?
Grit is volgens Angela Duckworth één van de kern eigenschappen van mensen om succes te verkrijgen. Haar boek met de genieuze titel ‘Grit’ gaat hier dieper op in als wat voelt als een zoektocht naar bepaalde kern eigenschappen van succesvol mensen.
Volgens Angela is talent namelijk niet een vereiste om ergens goed in te zijn. Maar zijn gedrevenheid en passie veel belangrijker. En daarmee bedoel ik een combinatie van die twee.
Als iets niet lukt, geef niet te snel op
Vervelend vind ik het altijd om die talentvolle mensen te zien. Ze zijn beter dan mij in iets. Ze zullen er vast wel aanleg voor hebben. Maar wat wij vaak niet zien in mensen die echt goed in iets zijn is de hoeveelheid tijd dat ze aan hun passie besteden. Misschien.. heel.. heel misschien waren deze mensen helemaal niet zo goed in het begin. Maar gaven ze niet op om een droom achterna te gaan.
Voordat ik ga vallen in teveel cliches van motivationele memes die je overal wel op internet kan vinden vond ik het aan de ene kant wel logisch klinken. Maar grit komt pas om de hoek kijken wanneer bepaalde dingen niet lukken en je er vrijwel moedeloos van wordt en toch.. toch door blijft gaan.
Want hoewel talent handig is kan het soms ook tegen je werken. Als alles te makkelijk komt leer je nooit hoe het is om tegen een muur aan te lopen en leer je niet de vaardigheid van grit te ontwikkelen. Want net als dat je jezelf kan ontwikkelen in elke vaardigheid kun jij je ook ontwikkelen in grit.
Volgens Angela Duckworth zijn vaak de mensen die echt iets willen bereiken en niet opgeven ook mensen die het stukje grit beter ontwikkelen. En de enige manier om dit te ontwikkelen is dat je regelmatig juist tegen barriers oploopt die je moet doorbreken.
Dit kan natuurlijk alleen als je echt het gevoel hebt dat dit het waard is, en dat er ook een zeker mate van vervulling is. Anders wordt doorgaan wel echt heel moeilijk.
Vuistregels van grit
Grit komt niet automatisch. Als je geen fascinatie hebt met het onderwerp dan is er te weinig grit. Energie stoppen in iets waar je geen vervulling uit krijgt lijkt mij ook wel een dwaze bezigheid.
Verder moet je dagelijks bezig willen zijn met je doelstelling. Je moet het idee hebben dat je elke dag beter wordt dan waar je gisteren was. Zelfs wanneer je de beste in je eigen veld bent. Nog steeds wil je jezelf verbeteren, jezelf uitdagen.
Een filosofie dat vrijwel alles mogelijk is kan hierbij helpen. Je kan vaardigheden bijleren waarvan je dacht dat het je nooit zou lukken.
Bepaalde gedachtes kunnen dan tegen je gaan werken. Dit zijn gedachtes die we allemaal weleens hebben gehad. Gedachtes als; “Zo ben ik niet”, “Dit kan ik echt niet”.
Je zit niet vas aan je eigen grenzen, maar grenzen zijn er om doorheen te breken, zodat je morgen een betere iemand bent. Dit wordt ook wel een “growth mindset” genoemd.
Mijn idee over het boek
Het idee van grit is eigenlijk niet heel nieuw. Je zou het op dezelfde etikkette zetten als de law of attraction. Als je ergens in gelooft en je gaat er vol voor, dan komt het wel.
Het boek van Angela Duckworth is echter niet spiritueel of iets wazigs maar komt moet goede onderbouwing van vele onderzoeken die uitgevoerd zijn door verschillende mensen om er achter te komen waarom sommige mensen wel succes behalen en andere mensen niet.
Soms vond ik het boek hierdoor ook wel iets te wetenschapelijk en daardoor moeilijk leesbaar. Verder is het een interessante onderwerp. En als je weet dat grit bestaat lijken sommige onbereikbare doelen toch bereikbaar. Je moet er alleen vol voor gaan (ookee een cliche motivationele afsluiter 😉 ).