Het is een gewoonte

25 augustus 2019

De kracht van gewoontes zijn enorm. Een aantal gewoontes die zorgen voor zelfverbetering en ontwikkeling zullen je knallen naar overwinningen en het behalen van persoonlijke successen.

Een bekende quote van Aristoteles is

 “We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.”

Slechte gewoontes

Helaas hebben de meeste mensen, waaronder ‘yours truly’ ook slechte gewoontes. Slechte gewoontes zijn moeilijk om te veranderen. Het probleem is dat we ze vaak onbewust doen.
Of het nou roken is, of die ‘onschuldige’ snack dat er elke avond toch weer ingaat. We doen ze en zelfs als we er bewust van zijn, kunnen we ze vaak niet tegen houden. Het vraagt wilskracht en een duidelijke doel om hier verandering in te brengen.

We gaan kijken of we het op z’n minst, iets makkelijker kunnen maken. Want het is nou eenmaal mogelijk om je gewoontes aan te passen.

Soms laat je weleens gewoontes vallen en heb je het niet eens door.
Als ik een voorbeeld pak uit mijn eigen leven. Ik was redelijk verslaafd aan gamen. Er was voor mij niks mooiers dan vooruitgang te zien in mijn vaardigheden en een verhaal te openbaren dat echt prachtig tot bloei kwam en eigenlijk… de hele dag in mijn hoofd bleef tollen. Ik wou verder spelen.

Maar sinds ik op mezelf woon voel ik de behoefte niet meer. Gamen doe ik nog weleens, maar echt nauwelijks.

Ik snapte het eerst niet, maar na het boek van “Charles Duhigg” – The Power of Habit te hebben gelezen begrijp ik dat een verandering van omgeving automatisch je gewoontes kan beïnvloeden.
Ik ervaar dit ook wanneer ik op vakantie ga. Dan zit ik vrijwel niet meer op social media en geniet ik gewoon van het moment.

Slechte gewoontes zijn af te leren

Is er een oplossing?

Op vakantie gaan.. eghm.. nouja dat zou echt geweldig zijn om altijd nieuwe plekken te ontdekken ;).
Maar nee, wat het beste werkt is om gewoontes te vervangen. Als je bijvoorbeeld naar de sportschool gaat is de kans dat je die snack ’s avonds nog opeet vrij klein. Waarschijnlijk denk je er niet eens aan.

Maar het is niet makkelijk. Als je bijvoorbeeld op de momenten dat je rookt een boek gaat lezen dan verdwijnt je drang naar roken niet. Dat is wat je wilt aanpakken. Het moet dus iets zijn waar jij je focus zo op kan zetten dat je de rest gewoon vergeet.

The habit loop

Charles Duhigg zegt dat elke gewoonte voortkomt uit een habit loop. Deze habit loop gaat als volgt. Er is een trigger, de actie die je hierdoor onderneemt en uiteindelijk een voldoening.
Het is bijzonder lastig om een nieuwe gewoonte aan te leren zonder de habit loop.
Vooral zonder voldoening komt het meer neer op een kwestie van wilskracht, inplaats van echt een gewoonte.
Sport kan bijvoorbeeld iets zijn wat best lang kan duren voor het een gewoonte is. Totdat je de veranderingen in je lichaam ziet en jij je fitter gaat voelen, dan pas zul je de voldoening echt ervaren.
Schaam je dus niet als je even in de spiegel wilt kijken om te zien hoe opgepompt of fit je eruit ziet. Je mag best trots zijn op je eigen prestaties. Een klein beetje narcisme is je vergeven ;).

De duistere zijde van gewoontes

Gewoontes en dus ook de slechte zullen altijd een deel van je leven uit maken. Het zit ergens in je hersenen als een quick fix geprogrammeerd. De kans dat je dus een keer in oude patronen valt is dus altijd aanwezig. Vooral in momenten van stress wil je hersenen naar een default setting gaan.
Wees niet te streng voor jezelf. Vaak als we toegeven zien we dit als een moment om door te slaan. Terwijl het uiteindelijk niet gaat om hoe lang je iets niet gedaan hebt, maar hoe vaak je gedaan hebt wat je wilt doen. Vergeef dus jezelf en ga gewoon door met je beste zelf zijn. (Zeg ik misschien iets te makkelijk).. Houdt je einddoel in zicht.

Wat doe ik zelf?

Nou vrij veel. Gewoontes die vooral neerkomen op zelf ontwikkeling zijn het makkelijkste te implementeren in de ochtend. Het enige probleem.. je moet iets vroeger opstaan.

Mijn ochtend routine ziet er nu als volgt uit. Ik stap op en mediteer, meestal 15 minuten. Na mijn meditatie strek en rek ik mijn lichaam uit met een korte Yoga sessie.
Dit is ook meestal 15 minuten en omvat lichaamshoudingen die mijn lichaam flexibel houden, maar ook wakker maakt. Als iemand die veel krachttraining doet is dit belangrijk (korte spieren/lange spieren)..

Yoga

Daarna ga ik ook 15 minuten een programmeertaal leren of mezelf verder verdiepen in iets wat mij potentieel beter in mijn werk maakt. Ik merk over het algemeen dat ik frisser aan de dag begin. Zei ik al dat ik ook koude douches neem? Eugh.. die blijven wel altijd vreselijk.
Elke ochtend neem ik ook 15 minuten de tijd om een taal te leren. Op dit moment is dat Japans.

Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat ik ontzettend veel dingen voor 15 minuten doe. Dat is voor maximale focus dat meestal na 15 minuten verslapt en dan ga ik Youtube filmpjes kijken.

In de avond teken ik nu elke dag. Ik zegt altijd tegen mezelf, dat gaan we 15 minuten doen.
Maar tekenen is iets wat altijd langer gaat duren als ik eenmaal op dreef ben. 15 minuten helpt ook om gewoon te starten. Probeer het maar eens ;). En doe je het wel voor 15 minuten.. nou dan heb je toch gedaan wat je moest doen. Geen druk. Gewoon doen.

Nu nog van blog schrijven een gewoonte maken.